DZIEŃ RYBY - PROEKOLOGICZNIE
W dniu 30 lipca w
Helu obchodzić będziemy Dzień Ryby. Rybołówstwo i przetwórstwo ryb
jest bardzo istotną gałęzią rozwoju tego regionu. Z zasobów morza
korzystamy przede wszystkim my – ludzie i od nas samych zależy ich jakość
i ilość. Tego dnia pragniemy zarówno mieszkańcom, jak również
turystom, unaocznić fakt, że środowisko życia ryb musi być równie
zdrowe, jak środowisko człowieka.
Śledzie (Clupea harengus)
W tym dniu Stacja Morska
przeprowadzi okolicznościową akcję informacyjną. Na terenie miasta
pojawią się edukacyjne plakaty i instalacje. Przed wejściem do fokarium
wszyscy przechodnie będą mogli złożyć hołd rybom malując je. Wykażą
się zapewne inwencją twórczą. Przetestują tym samym farby firm Beckers
i Polifarb Dębica. Obrazy, które powstaną będą pierwszym
elementem plastycznego wystroju tzw. Błękitnej Wioski -
przyszłego ośrodka helskiej edukacji ekologicznej.
Twórcy (praktycznie każdy przechodzień, który namaluje jedna rybę
z ławicy) zapiszą się w ten sposób w historii naszego miasta. W
dwutygodniku stowarzyszenia Przyjaciele Helu - "Helska Bliza" czytelnicy znajdą
kolorową wycinankę z kształtami ryb i
będą mogli przykleić je na szyby okienne w dowód ważności ryb
bałtyckich dla życia i ekonomicznego bytu helskiej społeczności. Wypełniając
zobowiązania wobec celów projektu Unii Europejskiej - Baltic Sea Breeze
(Bałtycka Bryza) Stacja Morska UG, będzie się
starała pokazać turystom jak życie ryb i nas Helan
zależy od sposobu życia Polaków z miast ulokowanych w zlewisku Wisły
i Odry oraz ich zachowania w czasie wakacji, tu nad morzem.
Każdy Polak musi zdawać sobie sprawę, że zanieczyszczając środowisko
zanieczyszcza wodę, zanieczyszcza środowisko
morskie a w nim organizmy, które tu bytują. Na
razie nasze ryby są wyśmienitej jakości. Zaświadczają o tym helskie
foki.
Jedząc rano i popołudniu bałtyckie śledzie foki są zdrowe i płodne.
Testują dla nas środowisko i nasz
pokarm – ryby.
Magda
Jedynak, Krzysztof E.Skóra
20.07.2005r.
|