Babka bycza - smaczna babkaW niedzielę 27 maja 2007 roku na Skwerze Kościuszki w Gdyni Stacja Morska Uniwersytetu Gdańskiego w Helu wraz z Fundacją Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego zorganizowały, w ramach V Bałtyckiego Festiwalu Nauki, stoisko poświęcone babce byczej (Neogobius melanostomus). |
|
Gatunek ten jest jednym z nowych inwazyjnych gatunków, które dzięki nierozwadze człowieka pokonały naturalne bariery rozprzestrzeniania się i przedostały się do naszego morza. Babek byczych w przybrzeżnych wodach Zatoki Gdańskiej stale przybywa. Wiosną niejednokrotnie dominują one w rybackich połowach żakami i mierożami. Jak na razie nasi rybacy nie starają się łowić ich zbyt dużo, gdyż popyt na ta rybę jest ograniczony. |
|
Odbiorcy ryb i ich konsumenci nie pamiętają o walorach smakowych tego gatunku i sposobach jego kulinarnego wykorzystania.
Pokaz gotowania ryby.
Pani Bożena zdradziła skład sosu jakiego używa do sałatek.
Goście festiwalu mogli spróbować przygotowanych specjałów.Stacja Morska i Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, przy wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku postanowiły to zmienić i zorganizowały stoisko promujące konsumpcję babki byczej wśród mieszkańców Trójmiasta i turystów. Goście stoiska oprócz materiałów informacyjnych dotyczących babki mogli obejrzeć przygotowany przez panią Bożenę Dykiel pokaz smażenia i gotowania zupy z babką byczą. Nie obyło się bez autografów pani Bożeny Dykiel ...
... i pamiątkowych zdjęć.
Ponadto zaprezentowano na stoisku oryginalne ukraińskie puszki z babką byczą oraz suszone ryby tego gatunku. |
|
<<< POWRÓT |
|