CUDOWNA
BARWENA
Zaskakującą
sensacją w dniu 17 listopada 2007 roku okazała się barwena jaką do Stacji Morskiej UG w Helu dostarczył Pan
Mirosław Kubicki z firmy „Baltic Sea Foods”. Rybę złowił kuter WŁA-291
kierowany przez szypra
Krzysztofa Masłowskiego. Wpadła we włok pelagiczny ciągniony tuż przy
dnie w poszukiwaniu koncentracji szprota. Działo się to w południowej części
Zatoki Gdańskiej, na łowisku T4, w
toni wody o głębokości 56-70 m.
Jeśli wierzyć
istniejącej w Stacji Morskiej IOUG zawartości naukowej dokumentacji nikt
jeszcze w granicach polskiej strefy ekonomicznej Bałtyku tej ryby nie złowił
ani nie udokumentował jej obecności.
Miejsce
złowienia barweny.
Barwena
(Mullus surmuletus, Linnaeus 1758), okaz złowiony w Zatoce Gdańskiej,
w
części grzbietowej pozbawiony łatwo odpadających łusek miał 22,5
cm
długości
całkowitej i ważył 156 gram.
Barwena to subtropikalny, przydenny,
oceaniczny gatunek zamieszkujący wschodnią część Atlantyku wzdłuż
brzegów Afryki, Morze Śródziemne, Morze Czarne, zachodnie wybrzeża
Europy aż po Bergen w Norwegii.
Odnotowywana
czasami u wejścia do Morza Bałtyckiego w cieśninach Skagerrak i Kattegat,
ale w 1991 roku złowiona przez r/v Argos na głębokości 47 m także w
rejonie duńskiej wyspy Bornholm (Kullander S.O., www.fishbase.org, ver.
10/2007).
Jej
przemieszczenie się do Bałtyku ku południowym brzegom Zatoki Gdańskiej
mogło być spowodowane zasobem wód o wyższym zasoleniu, które z Morza Północnego,
przy dnie Bałtyku przedarły się aż do tego miejsca.
Barwena należy
do ryb okoniokształtnych i jest wspaniale ubarwiona rybą. Jej grzbiet jest
niemal purpurowy, a boki nieco jaśniejsze, czerwono - pomarańczowe.
Przednia część głowy i pysk też jaśniejsze. Brzuch ma różowo-biały.
Boki ciała w okresie tarła zdobią żółte, równoległe 3-4 pasy. Jej duże,
cienkie, koliste, lśniące łuski łatwo odpadają.
Przeciętna długość ciała barweny wynosi
30-40 cm, ale są okazy i 50 centymetrowe. Rozradza się od maja do
lipca, ikrę ma pelagiczną. Młode wykluwają się już po 3-4 dniach. Odżywia
się głównie dennymi skorupiakami- krewetkami i krabami, poszukując ich w
piasku przy pomocy dwóch podżuchwowych wąsów. Jest rybą jadalną i smaczną.
Tekst
i foto: Krzysztof E. Skóra
19.11.2007r.
|