Dla ryb i
rybaków
Historyczny
moment w Helu. Lokalne Centrum Pierwszej Sprzedaży Ryb (LCPSR) zostało
przekazane we władanie Zrzeszenia Rybaków Morskich. Infrastrukturę
Prezesowi najstarszej i największej w Polsce rybackiej organizacji,
Panu Piotrowi Neclowi, przekazał pełniący obowiązki Burmistrza Miasta
Pan Jarosław Pałkowski. Przemawiał także obecny na uroczystości i
odpowiedzialny za tę branżę narodowej gospodarki
v-ce Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Kazimierz Plocke. Następnie
u wjazdu do głównej hali uroczyście przecięto wstęgę, a Proboszcz
Helskiej Parafii O. Klaudiusz Michalski (OFM)
poświęcił obiekt życząc użytkownikom oczekiwanych korzyści z
jego posiadania. Gdy obiekt otworzono, sztaplarka wwiozła specjalny prezent
dla lokalnych rybaków, a mianowicie nowe skrzynki do ryb jakie na wniosek
Stacji Morskiej Uniwersytetu Gdańskiego sfinansował Narodowy Fundusz
Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach projektu czynnej ochronnego
morświnów na Zatoce Puckiej.
![](../../images/rybyirybacy6.jpg)
Od
lewej: pełniący obowiązki Burmistrza Miasta Pan Jarosław Pałkowski,
v-ce
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Kazimierz Plocke
oraz
Prezes Zrzeszenia Rybaków Morskich Pan Piotr Necel
![](../../images/rybyirybacy4.jpg)
Proboszcz Helskiej Parafii O.
Klaudiusz Michalski (OFM)
![](../../images/rybyirybacy5.jpg)
Przemawia
profesor Krzysztof E.Skóra, w tle prezent
dla
lokalnych rybaków - nowe skrzynki do ryb
Powstanie takiego
centrum jest wielką szansą dla helskich rybaków w trudnej obecnie
rynkowej walce z produktami importowanymi oraz rybami pochodzącymi z szarej
strefy. Mając nowoczesne miejsca składowania ryb, w którym będą obowiązywać
bardzo restrykcyjne reżimy sanitarne, złowione przez helskich rybaków
ryby, czekając na kupca lub transport do miejsca zamrażania czy przetwórni,
będą miały szansę nie tracić na jakości. Utrzymując także właściwe
standardy ich pozyskiwania, będzie można powalczyć o wyższą niż
tradycyjna cenę sprzedaży.
![](../../images/rybyirybacy7.jpg)
Analizy rynku
wykazują, że popyt na świeżą rybę powinien wzrastać. Ale będą to już
produkty innej klasy niż te do których się przyzwyczailiśmy. Posiadając
stosowne certyfikaty oraz informacje identyfikujące je w zakresie sposobu,
miejsca połowu i drogi od rybaka do półki sklepowej z powodzeniem będą
mogły konkurować z innymi rybami w Europie i na Świecie. LCPSR jest niezbędnym
elementem systemu wspomagania rybołówstwa, ale także ogniwem kontroli nad
efektywnym wykorzystywaniem zasobów łowionych ryb. Dobrą zasadą będzie
chyba i to, że pieczę nad LCPSR będą sprawować sami rybacy. Pozostaje
szczerze życzyć, aby udało się im dobrze użytkować ten do pewnego
stopnia publiczny podarunek na pomyślność ich nowoczesnej maszoperii jaką
jawi się Zrzeszenie Rybaków Morskich.
Red. HB
|