Spróbuj
przysmaku morświna!
W ramach
realizowanego przez Stację Morską Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego
w Helu, a finansowanego przez NFOŚiGW
projektu
czynnej ochrony morświnów, rozpoczęliśmy bezpłatną dystrybucję
„Przysmaku morświna”. Jest to specjalna konserwa rybna zawierająca
delikatesowe szproty w oleju. Ryby te, będące przysmakiem morświnów, złowiono
metodą bezpieczną dla tych małych waleni. Dlatego też ich opakowania
zostały oznakowane przy użyciu specjalnego eko-znaku, przedstawiającego
morświna w błękitnym sercu. Akcja ta nawiązuje do znakowania konserw
zawierających tuńczyki złowione metodą nie stanowiącą zagrożenia dla
delfinów. Poprzez zastosowanie takiego oznakowania podejmujemy próbę
promowania na rynku pro-przyrodniczej identyfikowalności produktu. Puszki
te, rozdawane na targach i festiwalach, podczas których zaznajamiamy społeczeństwo
z projektem czynnej ochrony morświnów, zawierają również element
edukacyjny. Na wewnętrznej stronie opakowania znajduje się bowiem
informacja na temat projektu, w ramach którego konserwa została
wyprodukowana, a także dane o biologii morświnów i problemie przyłowu,
czyli przypadkowego, niestety najczęściej ze skutkiem śmiertelnym, zaplątywania
się tych ssaków w sieci skrzelowe.
Konserwa
„Przysmak morświna” jest drugą z planowanej przez Stację Morską
serii „ekologicznych” puszek. Pierwszym tego typu produktem była
konserwa „Smaczna babka” zawierająca babkę byczą, której promocję
zainaugurowaliśmy podczas ubiegłorocznego
V Bałtyckiego
Festiwalu Nauki.
A oto jak tę puszkę opisano w Magazynie
Przemysłu Rybnego:
Oryginał
informacji zamieszczonej w Magazynie Przemysłu Rybnego
nr
1 (61) Styczeń – Luty 2008
Monika
Konkel
|