Tydzień H20

W ubiegłym tygodniu w Sztokholmie obchodzono słynny „World Water Week” -  czyli  „Światowy Tydzień Wody”. Zorganizowana w jego ramach przez Stockholm International Water Institute konferencja pt. „Progress and Prospects on Water: For a Clean and Healthy World” zgromadziła około 2500 delegatów z całego świata. Omawiano na niej głównie problemy sanitacji wody na świecie, jej dostępności dla ludzi oraz strat jakie zasoby wodne na Ziemi ponoszą w wyniku nieracjonalnej gospodarki oraz braku należytej ochrony jej naturalnych zasobów.

W czasie tego tygodnia odbyło się oficjalne ogłoszenie laureatów dorocznych czterech konkursów jakie organizatorzy konferencji z jej okazji corocznie rozstrzygają.

„Stockholm Junior Water Prize” otrzymała Joyce Chai ze Stanów Zjednoczonych. „Stockholm Industry Water Award” przyznano Orange County Watre District i Orange County Sanitation Distric z Kalifornii za stworzenie największej na świecie stacji oczyszczania wody dla odtwarzania jej naturalnych zasobów. Natomiast twórca podstaw koncepcji tzw. wody wirtualnej, wybitny profesor londyńskiego King’s College, John Anthony Allan otrzymał „Stockholm Water Prize”. Nagroda zwana „Swedish Baltic Sea Water Award” przypadła profesorowi Uniwersytetu Gdańskiego, Krzysztofowi E. Skórze w uznaniu za jego naukową pracę w dziedzinie ochrony i odtwarzania środowiska naturalnego morza oraz za tworzenie zaplecza służącego rozpowszechnianiu wiedzy i wzrostu społecznej świadomości na rzecz ochrony bałtyckiej przyrody. Nagrodę polskiemu laureatowi wręczyła Pani Gunilla Carlsson, Minister Współpracy Międzynarodowej i Rozwoju.

  

 

Aby uzmysłowić sobie jaka jest rola jakości wody w życiu codziennym człowieka warto zapamiętać chociażby to:

Jak obliczył profesor J.A. Allan nasz codzienny kubek kawy kosztuje zużycie w procesie jej hodowli, pakowania i transportu 140 litrów dostępnej w naturze wody. Zaistnienie w naszych rękach bawełnianego T-shirta to zużycie 2600 litrów tego cennego medium, a konsumpcja hamburgera obarczona jest 2400 litrów wody. Nic nie ma za darmo, za wszystko niemal płacimy wysoką cena zużycia wody. Potrzeba jej aż 9000 aby otrzymać litr tzw. biopaliwa (biodisla) wyprodukowanego z soi.

Bilans dziennego zużycia wody przez jedną osobę w dużym stopniu zależy od stylu jej życia. Osoby egzystujące w krajach rozwiniętych, jedzące mięso potrzebują jej 5 metrów3 natomiast wegetarianie dwa razy mniej.

Warto też widzieć, że występujący w wielu krajach deficyt wody, niedostateczna jej czystość, nieużywanie toalet, brak nawyku lub niemożność mycia rąk jest przyczyną śmierci co roku 6 000 000 dzieci !

KES

26.08.2008

<<< POWRÓT