| |
|
Tydzień H20
W ubiegłym
tygodniu w Sztokholmie obchodzono słynny „World Water Week” -
czyli „Światowy
Tydzień Wody”. Zorganizowana w jego ramach przez Stockholm International
Water Institute konferencja pt. „Progress
and Prospects on Water: For a Clean and Healthy World” zgromadziła około
2500 delegatów z całego świata. Omawiano na niej głównie
problemy sanitacji wody na świecie, jej dostępności dla ludzi oraz strat
jakie zasoby wodne na Ziemi ponoszą w wyniku nieracjonalnej gospodarki oraz
braku należytej ochrony jej naturalnych zasobów.
W czasie tego
tygodnia odbyło się oficjalne ogłoszenie laureatów dorocznych czterech
konkursów jakie organizatorzy konferencji z jej okazji corocznie
rozstrzygają.
„Stockholm
Junior Water Prize” otrzymała Joyce Chai
ze Stanów Zjednoczonych. „Stockholm Industry Water Award”
przyznano Orange County Watre District i Orange County Sanitation Distric z
Kalifornii za stworzenie największej na świecie stacji oczyszczania wody
dla odtwarzania jej naturalnych zasobów. Natomiast twórca podstaw
koncepcji tzw. wody wirtualnej, wybitny profesor londyńskiego
King’s College, John Anthony Allan otrzymał „Stockholm Water Prize”.
Nagroda zwana „Swedish Baltic Sea Water Award” przypadła profesorowi
Uniwersytetu Gdańskiego, Krzysztofowi E. Skórze w uznaniu za jego naukową
pracę w dziedzinie ochrony i odtwarzania środowiska naturalnego morza oraz
za tworzenie zaplecza służącego rozpowszechnianiu wiedzy i wzrostu społecznej
świadomości na rzecz ochrony bałtyckiej przyrody. Nagrodę polskiemu
laureatowi wręczyła Pani Gunilla Carlsson, Minister Współpracy Międzynarodowej
i Rozwoju.
|
Aby
uzmysłowić sobie jaka jest rola jakości wody w życiu codziennym człowieka
warto zapamiętać chociażby to:
Jak
obliczył profesor J.A. Allan nasz codzienny kubek kawy kosztuje zużycie w
procesie jej hodowli, pakowania i transportu 140 litrów dostępnej w
naturze wody. Zaistnienie w naszych rękach bawełnianego T-shirta to zużycie
2600 litrów tego cennego medium, a konsumpcja hamburgera obarczona jest
2400 litrów wody. Nic nie ma za darmo, za wszystko niemal płacimy wysoką
cena zużycia wody. Potrzeba jej aż 9000 aby otrzymać litr tzw. biopaliwa
(biodisla) wyprodukowanego z soi.
Bilans
dziennego zużycia wody przez jedną osobę w dużym stopniu zależy od
stylu jej życia. Osoby egzystujące w krajach rozwiniętych, jedzące mięso
potrzebują jej 5 metrów3 natomiast wegetarianie dwa razy mniej.
Warto
też widzieć, że występujący w wielu krajach deficyt wody,
niedostateczna jej czystość, nieużywanie toalet, brak nawyku lub niemożność
mycia rąk jest przyczyną śmierci co roku 6 000 000 dzieci !
|
KES
26.08.2008
|
|
| |
|