SYSTEM CERTYFIKACJI PRODUKTÓW RYBNYCH PODCZAS WARSZATATÓW WWF
Fundacja
WWF Polska w ramach projektu ,,Kampania na rzecz ochrony różnorodności
biologicznej mórz i oceanów” finansowanego ze środków pochodzących
z Islandii, Lichtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG zorganizowała
serię warsztatów z zakresu systemów certyfikacji produktów rybnych,
które odbyły się w Gdyni (29-30 marca) oraz Warszawie (7-8
kwietnia). Warsztaty skierowane były przede wszystkim do podmiotów bezpośrednio
obsługujących klienta (CFO), dla firm sprzedających bezpośrednio
do odbiorców końcowych, takich jak restauracje, stołówki, sklepy rybne i
stoiska z rybą w sieciach handlowych oraz do podmiotów z branży przetwórstwa.
Celem
czterech jednodniowych warsztatów było przekazanie informacji na temat
istniejących programów certyfikacji, przedstawienie najnowszych standardów
oraz zasad, które należy spełnić, aby przystąpić do procesu
certyfikacji, co powinno przełożyć się na wzrost ilości certyfikowanych
produktów na rynku, a także o wpływie zaopatrywania w produkty rybne na
zachowanie różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Podczas
warsztatów eksperci zaproszeni przez WWF Polska, w gronie których znaleźli
się przedstawiciele MSC Polska oraz Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii
Uniwersytetu Gdańskiego im. Profesora
Krzysztofa Skóry,
poruszyli następujące tematy:
W
sumie w warsztatach wzięło udział 80 osób. Więcej
informacji o warsztatach oraz programie certyfikacji można znaleźć na
stronach: https://www.msc.org/informacje-prasowe/informacje-prasowe/nowe-standardy-msc-na-warsztatach-wwf http://ryby.wwf.pl/poradnik/warsztaty-certyfikacja/
Wojciech Górski |
<<< POWRÓT |