Widlik
Furcellaria lumbricalis
(Hudson) J.V. Lamouroux

Sztywne, okrągłe w przekroju plechy rozgałęziają się dychotomicznie, tworząc gęste krzaczki, przyczepiające się do podłoża za pomocą poplątanych chwytników. Roślina wieloletnia osiągająca 25 cm. wysokości. Rozmnaża się zimą i na wiosnę, a najbujniej rozwija się latem. Gatunek ściśle chroniony. Obecnie spotykany jest bardzo rzadko, zaledwie w trzech miejscach w całej polskiej strefie brzegowej. Kiedyś ogromnie rozpowszechniony w naszej części Bałtyku i pozyskiwany w Zatoce Puckiej do celów przemysłowych. W Zakładzie Przetwórstwa Wodorostów Morskich w Pucku wyrabiano z niego agar-agar, galaretowatą żółtą substancję. Podobny zakład pracuje w Estonii na wyspie Hiiumaa. Największe ilości produkuje Japonia. Agar-agar do dzisiaj używany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i tekstylnym oraz jako pożywka w badaniach mikrobiologicznych.