V ZAGADNIENIE |
22 JEDNOSTKA LEKCYJNA |
Eksploatacja
i wykorzystanie zasobów morza. |
Rybołówstwo i przetwórstwo. |
ZAKRES TREŚCI: · rodzaje narzędzi połowowych, · selektywność narzędzi połowowych, · zagrożenia spowodowane rybołówstwem (przyłów ssaków, ptaków, destrukcja siedlisk), · technologie przetwórstwa ryb, skorupiaków, mięczaków, · gatunki użytkowe, · handel i dystrybucja produktów pochodzących z morza. |
WYMAGANIA: · uczeń potrafi wymienić podstawowe narzędzia połowowe, · uczeń rozumie celowość wprowadzania wymiarów ochronnych i dobór narzędzi połowowych, · uczeń zapoznał się z produktami pochodzącymi z morza, · uczeń potrafi wymienić gatunki użytkowe, · uczeń rozumie znaczenie pozostałych gatunków dla ekosystemu. |
FORMY I METODY PRACY: · metoda słowna: pogadanka, · metoda obserwacyjna: eksponaty, zdjęcia, film, slajdy, ilustracje, okazy, · metoda badawcza: zapoznanie się z różnego rodzaju produktami pochodzącymi z morza, ·
metoda ćwiczeniowa: (praca pisemna: Jakie skutki dla
ekosystemu morza mają połowy włokami dennymi
a jakie sieciami stawnymi ?), · wizyta na kutrze rybackim. |
ŚRODKI DYDAKTYCZNE: · włoki, rodzaje sieci o różnej wielkości oczek, · tabela wymiarów ochronnych dla ryb, · morskie przetwory konsumpcyjne. |